Ga naar de inhoud

“Elke plek heeft een verhaal in zich. Wij geven die verhalen een stem, een vorm.” Met conceptuele kunst in de openbare ruimte creëert het Rotterdamse collectief Observatorium verrassende perspectieven op de vertrouwde plekken om ons heen. “Soms heb je kunst nodig om de blik te openen.” Voor Bosch Parade gaan Ruud Reutelingsperger, Andre Dekker, Geert van de Camp en Lieven Poutsma (natuurlijk) aan de slag met water. 

Het mogen met recht Gesamtkunstwerken genoemd worden, de projecten waarin Observatorium sculptuur, architectuur en kunstinstallatie laat samenkomen. Lieven Poutsma legt uit: “Dat heeft met onze achtergronden te maken, we komen uit heel diverse hoeken: beeldende kunst, architectuur, literatuur en onderwijs. Voor elk project gaan we samen op ontdekking. Dan overleggen we uren over wat we willen vertellen, associëren we eindeloos en ontstaat er langzaam een ideeënconcept. En dan opeens: dat is het! Dan hebben we dé inspiratiebron.” 

Zo ontstond ook het idee voor hun Bosch Parade-creatie. Lieven: “Water inspireert ons al langere tijd, met name de transformatie van de plekken langs het water. Heel veel steden leefden lang met hun rug naar de rivieren, terwijl ze het water nu juist weer omarmen. Ondertussen zorgen welvaart, mobiliteit, voedselproductie en toerisme dat die rivieren veranderen, vervuilen – en dat water heeft daar zelf niks over te zeggen. Wij wilden het water een stem geven, zodat mensen erdoor geraakt worden. En we er beter mee omgaan.”

De vier bedachten een beeld van een sprekend gat in het water: De stem van het water. Lieven: “Dat leek ons fantastisch, een mysterieus object dat op het water zweeft en iets zegt over zichzelf.” Daar de juiste vorm voor bedenken vergde echter nog wel wat onderzoek. Lieven: “We zoeken altijd naar wat een object moet oproepen, naar een zo helder mogelijke vormentaal. Het geschikte materiaal én de juiste uitstraling dus. Dat uitvinden is echt beeldhouwen.”

Inmiddels heeft De stem van het water haar vorm gevonden. Maar er wachten nog veel uitdagingen. Lieven: “Ja, zo zoeken we nu uit wat het water gaat zeggen. Maar ook wat voor stem het moet worden. Mysterieus? Of juist helder? Komen er ook geluiden bij, muziek? Dat bespreken we ook met Aart Strooman, de componist van Bosch Parade. Zo blijft spannend wat De stem van het water gaat vertellen. Ook voor ons.”

Video gemaakt door Donna van West