Ga naar de inhoud

Kunstenaar Bart Eysink Smeets maakt nooit iets nieuws. “Ik probeer mensen te laten kijken naar wat er al is.” En zelfs die stelling is niet van hemzelf. “Heb ik ooit ergens gelezen.” Tijdens Bosch Parade ’24 laat Bart een doodgewoon pittoresk zeilbootje meevaren. Voortgeblazen door een enorme ventilator op een zware motorboot erachter. “Als de mens iets wil, dan zal het gebeuren. Goedschiks of kwaadschiks.”

“Er gebeuren zo veel rare dingen in de wereld. Ik probeer die uit te vergroten en te laten zien.” De realiteit van alledag biedt Bart Eysink Smeets volop inspiratie voor zijn curieuze kunstwerken. Zo repatrieerde hij ooit een zwerfkei van het Drentse Borger naar Finland, 200.000 jaar na dato. En hij ging op zoek naar zijn dubbelgangers, tussen acht miljard mensen op aarde. 

Het thema van Bosch Parade ’24, Hedendaagse demonen, sluit mooi aan bij die fascinatie voor het alledaagse. De moderne kwelgeest is volgens Bart namelijk geen coronavirus of tsunami, komt niet uit China of de ruimte. “De demonen waar we echt last van hebben, zitten in onszelf. Het is ons gedrag. En ons vermogen om de wereld naar onze hand te zetten, hoe dan ook. Surfen in een golfslagbad bijvoorbeeld. Of zonnebaden onder een solarium. Ik vind het leuk om die gedragingen en ongerijmdheden te tonen. Zodat mensen het zich bewust worden, zich gaan afvragen: wat voor rare constructies bedenken we eigenlijk?”

Om die boodschap over te brengen, is een helder beeld belangrijk, volgens Bart. “Mijn kunstwerk moet spelen met de wereld om ons heen. Vandaar ook dat idee van een zeilbootje met een ventilator erachter. Lekker zeilen afdwingen, en het weer verpesten met een stinkende aggregaat – dat zie je meteen, dat komt binnen. En het zet mensen aan het denken. Hoe? Dat laat ik aan hen over. Er zijn al te veel kunstwerken die willen uitleggen of volledig willen zijn. Die schrikken mensen juist af. Zeggen ze: ik snap dit niet, ik ben geen kunstliefhebber. Wat ik wil laten zien, kan ieder op een eigen manier begrijpen.”

De eerste tests, op het droge, zijn inmiddels achter de rug. Bart: “En het werkt, er komt een enorme wind uit die ventilator. Of ik het daarmee tegen de echte wind kan opnemen, weet ik nog niet. Maar ook dat is wel weer mooi: je ondanks alle techniek nietig voelen tegenover de grote natuurelementen. Ook dan laat ik zien wat er al is.” 

Documentaires over het werk van Bart:

Zwerfkei
Dubbelgangers

Video gemaakt door Donna van West