Ga naar de inhoud

In 10e editie verbeelden (inter)nationale kunstenaars onze hedendaagse demonen

Op donderdag 20 juni gaat de Bosch Parade van start: hét theatrale en muzikale kunstenspektakel op de Dommel. Drie dagen lang kan het publiek vanaf de oever een stoet van zestien drijvende, peddelende en zwemmende kunstwerken beleven, midden in het historische centrum van ‘s-Hertogenbosch. De tiende editie staat in het teken van onze hedendaagse demonen.

Fantasie, absurditeiten en verwondering
Bosch Parade 2024 is de tiende editie van dé drijvende kunstmanifestatie in het hart van ’s-Hertogenbosch. Een indrukwekkend spektakel dat verwondert, raakt en verbindt. Net als eerdere edities brengen beeldend kunstenaars, regisseurs en choreografen uit binnen- en buitenland een ode aan Jheronimus Bosch (1450-1516). In deze nieuwe, fascinerende ‘vaartocht van het ongerijmde’ worden zestien eigenzinnige en kleurrijke kunstobjecten vol fantasieën en absurditeiten aan duizenden toeschouwers getoond. 

HET PROGRAMMA

Buitengewone creaties verbeelden hedendaagse demonen

Met zestien drijvende, dobberende en wadende creaties verbeelden befaamde en beginnende kunstenaars het thema van deze editie: hedendaagse demonen. Algoritmes, data, nieuwsberichten en social media, hackers en trackers en influencers rammelen als dreigende plagen aan de poorten van ons bestaan. Wat hebben we te vrezen van deze kwelgeesten? Wenden we ze af, of geven we ons over? 

Met (bewegende) objecten, theater, dans en muziek ontstijgen de kunstenaars hun eigen disciplines. Hiervoor werken de kunstenaars samen met allerlei organisaties en mensen, in ateliers en werkplaatsen wereldwijd, waardoor buitengewone werken ontstaan. Hieruit ontstaat een uniek evenement dat het publiek met de tijdloze creativiteit en verbeeldingskracht van Jheronimus Bosch anders laat kijken naar de moderne wereld om hen heen.

Bekijk hier het volledige programma en een voorproefje van de kunstwerken.

Tuin der Lusten: zomers openluchtatelier
Onderdeel van Bosch Parade is de Tuin der Lusten: het zomerse openluchtatelier aan de waterkant bij de Citadel, het middeleeuwse fort in de Bossche binnenstad. Vanaf 23 mei t/m 23 juni kun je in deze broedplaats de kunstenaars aan het werk zien en ontmoeten. Zoals de Curaçaose kunstenaars David Bade en Tirzo Martha die – samen met tientallen vrijwilligers en kunstenaars en studenten uit Curaçao en Nederland – hun indrukwekkende gesamtkunstwerk vervolmaken. In de Tuin der Lusten is het ook goed genieten op één van de zonnige terrassen en in pop-up restaurant La Cucina del Diavolo. 

Kunst en spektakel voor iedereen
Bosch Parade en de Tuin der Lusten zijn voor jong en oud gratis toegankelijk. Langs vrijwel de gehele route kun je plaatsnemen op een van de bruggen, vestingmuren of groene oevers om de bijzondere kunstwerken te zien. De route ligt op loopafstand van het Centraal Station, en er is ruim voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Bosch Parade is daarom prima te combineren met een dagje ’s-Hertogenbosch.

EINDE PERSBERICHT

___________________________________________________________________

Bosch Parade organiseert vanaf 2010 tweejaarlijks een varende kunstmanifestatie op de Dommel in het centrum van ’s-Hertogenbosch. In 2024 vieren we de tiende editie met gerenommeerde kunstenaars, muzikanten, acteurs en choreografen uit binnen- en buitenland. De negende editie in 2022 trok ruim 43.000 bezoekers, onder meer uit de Verenigde Staten, Australië en Zweden.

Bosch Parade 2024 (tiende editie)
Datum: 20 t/m 23 juni 
Startpunt: Bosch Parade vaart over de Dommel in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De parade start bij de Willemsbrug en eindigt in de Tuin der Lusten, aan de voet van de Stadspoort Citadel. De Tuin der Lusten is alleen te voet of met de fiets bereikbaar. Toegang: gratis (er zijn wel tickets beschikbaar voor een zitplaats op de Bosch Parade-terrassen)

www.boschparade.nl

Noot voor de redactie
Beeldmateriaal en persinformatie vind je op boschparade.nl/pers. Accreditatie voor pers, fotograaf/filmmaker is verplicht. Het aanmeldingsformulier vind je hier. Beeldmateriaal mag alleen gebruikt worden in relatie tot een artikel over Bosch Parade 2024.

Voor meer informatie over Bosch Parade kun je contact opnemen met Dorien van den Hurk, dorien@boschparade.nl.