Ga naar de inhoud

Making off: Karakteristieken in Overdrive

“Blijf elkaar opzoeken en versterken. Daar word je krachtig van.” De boodschap van theatermaker Lennie Visser is een positieve. Met de drie wezens die ze met haar Boost Producties voor Bosch Parade maakt, toont ze wat er gebeurt als je alleen maar naar jezelf kijkt. “Dan wordt iets nooit groter dan het is, blijf je een eenling in de woestijn.”

Boost Producties maakt performances waarbij het de grenzen tussen bewegingstheater, circus, dans en beeldende kunst verkent. Lennie: “Ons werk is een cross-over tussen beeld en beweging. Daarbij werken we altijd vanuit de verbeelding, heel associatief. We vertellen verhalen.” Om die verhalen te vormen laat ze alle medemakers reageren op een thema. Lennie: “Dat is een heel boeiend proces. En super leerzaam omdat ieder met een ander perspectief kijkt. De performers reageren vanuit wat zij aan beweging zien, de componist vanuit de muziek, mijn partner Jelle Engel vanuit de vorm. Zo ontstaat een gezamenlijk werk waarin iedereen zich herkent.”

Ook voor hun Bosch Parade-creatie boog het hele gezelschap zich over de thematiek: Hedendaagse demonen. Lennie: “Maar eerst zijn we gaan zoeken naar de connectie tussen Jheronimus Bosch en Boost. We herkenden de vervreemding van het alledaagse, het abstracte, het associatieve in Bosch’ schilderijen. Maar ook de gedetailleerde verbeelding, de zoektocht en het experiment. Vervolgens hebben we ons afgevraagd wat voor ons hedendaagse demonen zijn. We kwamen al snel uit op de grote verdeeldheid die er vandaag de dag heerst, op allerlei fronten. Het gebrek aan empathie en gezamenlijkheid. De zelfzucht en het opportunisme.” 

Het leidde tot Evolutie der demonen: karakteristieken in overdrive: een trio hedendaagse, uitvergrote karakters. Lennie: “Drie wezens die ons individualisme en gebrek aan verbondenheid verbeelden.” De Rijzer, die de arrogantie en het egocentrisme representeert. Lennie: “Dat is een bewegende installatie die zich letterlijk verheft, uittorent boven de massa. Maar eenmaal gedaald neemt-ie ook heel veel ruimte in, spreidt de jurk zich als een inktvlek over het water – louter op zichzelf gericht.” De Zwoeger staat voor de meedogenloze opportunist en materialist. Lennie: “Die is totaal niet empathisch, laat met oogkleppen op de meute achter zich aan lopen zonder zijn handelen te overdenken. Het wordt een installatie met enorme voeten die oppermachtig over het water lopen.” De Voeler toont het eigenbelang, de eendimensionale zelfzucht. Lennie: “Die heeft nul gelaagdheid, geen voor- of achter-, boven- of onderkant, is alleen maar overprikkeld. We maakten er een soort eencellige molecuul van, die zich als een worm voortbeweegt.”   

Drie karakters. Maar geen eenheid. Lennie: “Nee, ze kijken alle drie consequent een andere kant op, vermijden de verbinding. Ze tonen precies aan wat er op zo veel plekken mis is in de wereld: elkaar niet meer zien. Met Evolutie der demonen: karakteristieken in overdrive willen we dan ook duidelijk maken: kijk niet alleen naar jezelf. Blijf elkaar opzoeken en versterken. Daar word je krachtig van.”

Video made by Donna van West