Ga naar de inhoud

“Wat als je een boot ziet als een lichaam?” Yip Geert Stals en Lesse Melijn van der Veer delen een fascinatie voor het menselijk lichaam. Ze kennen elkaar van ArtEZ, de kunstacademie in Arnhem, en werken nu samen voor Bosch Parade aan hun Benenboot – ondersteund door het Kunstenaars Ontwikkel Platform (KOP), een begeleidingsprogramma voor jonge kunstenaars.

Yip: “Hoe pak je het aan? En: waar loop je tegenaan? Dat zijn toch wel de vragen die het meest gesteld worden.” Naast Yip en Lesse selecteerde Bosch Parade nog vier jonge kunstenaars die nu begeleid worden door KOP. Lesse: “Met de mensen van KOP en de andere kunstenaars bespreken we hoe we onze ideeën kunnen realiseren. Maar ook allerlei praktische zaken. Tijdsplanning bijvoorbeeld. Of hoe je met vrijwilligers werkt. We hebben een workshop gevolgd bij een kunstcollectief in Rotterdam. En we maken uitstapjes. Laatst naar een scheepswerf in Antwerpen en naar de werkplaats van Zoro Feigl. Al die opgedane kennis gebruiken we voor onze Benenboot.”    

Het idee voor hun Benenboot ontstond ruim een jaar geleden. Yip: “We zijn allebei erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam en vroegen ons af hoe een boot eruit zou zien als die zich als een mens zou voortbewegen. Zou hij dan lopen? Of zwemmen? Maar hoe dan? We kwamen uit op de schoolslag, dat bleek de interessantste manier, het heeft iets dierlijks.” Lesse: “Dat betekende dus dat we benen moesten maken, om vooruit te komen. Maar we ontdekten ook dat we iets nodig hadden om te sturen of af te remmen: armen. Door steeds van alles uit te proberen, werd duidelijk wat wel en niet werkt.”

Die ontdekkingstocht begon met hout, later met bamboe. Yip: “Nu zijn we bezig met de uiteindelijke variant, van staal. En dat is wel spannend: twaalf meter lang, een paar honderd kilo zwaar – zoiets groots hadden we allebei nog nooit gemaakt. Bovendien is dit niet alleen een kunstwerk, het is ook een vaartuig, een gebruiksvoorwerp. Die combinatie maakt het heel interessant. En uitdagend.” Lesse: “En ook het hele productieproces is anders dan we gewend zijn. Door die begeleiding van KOP. Maar ook bijvoorbeeld doordat we met vrijwilligers gaan werken. Die helpen ons bij het schuren en verven van de boot – zoiets moet je voorbereiden. Dus zorgen dat iedereen iets te doen heeft. En dat er genoeg te eten is. Daar ben je als kunstenaar in je atelier zelden mee bezig.”

Op dit moment wordt de Benenboot waterklaar gemaakt, over twee weken volgt de drijftest. Yip: “Heel spannend. De eerste twee uitvoeringen deden het prima, deze stalen versie is een ander verhaal. Maar we rekenen erop dat er voldoende balans in zit, dat het blijft drijven, vooruitgaan, remmen. Dat de benen hun werk gaan doen.”