Ga naar de inhoud

Begeleid door de kunstenaars David Bade en Tirzo Martha creëert een groep jonge collega’s en kunststudenten voor Bosch Parade ’24 een bijzonder en uitdagend Gesamtkunstwerk: Jouw hedendaagse demonen. Hun creatie begon met schetsen op Curaçao en krijgt nu langzaam vaster vorm tijdens Teams-meetings en brainstormsessies. En dat leidt tot vreugdevolle ontdekkingen. 

“Kun je iets zoeken waarvan je niet weet wat het is?” Voor David Bade is het helder: de zoektocht naar de vorm, het verhaal en de beweging van Jouw hedendaagse demonen is minstens zo belangrijk als het uiteindelijke kunstwerk. “Het is een enorm plezier om met elkaar vanuit niks te beginnen.”

Die zoektocht begon op Curaçao waar David en Tirzo zich, met jonge collega-kunstenaars en studenten van het door hen opgerichte Instituto Buena Bista en St Joost School of Art & Design, bogen over de vraag: wat zijn onze hedendaagse demonen? Het resulteerde in eerste schetsen en vier deelthema’s: perspectief, confrontatie, wachten en onzekerheid (of unsure; op Curaçao spreken veel jongeren een mix van Engels, Nederlands en Papiamentu). 

David: “In subgroepen worden die thema’s nu uitgewerkt. ‘Wachten’ refereert bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer dat op Curaçao heel anders is geregeld dan in Nederland. Daar moet je soms eindeloos wachten op een bus, als ie al rijdt. Die vibe willen we tonen in dat deel van ons kunstwerk.”

Want dat Jouw hedendaagse demonen uit verschillende delen zal bestaan, is al wel duidelijk. David: “Ja, het wordt een mini-vloot, een eskader van vaartuigen met een gezamenlijke compositie en choreografie van beweging en geluid. Het wordt één geheel dat in een paar minuten een heel verhaal vertelt. Hoe we dat verhaal gaan verbeelden, bepalen we samen in de fase die we nu ingaan.”

Tijdens deze fase zal de zoektocht landen in een werkplaats, ergens in de buurt van Den Bosch. En vanaf mei in de Tuin der Lusten, aan de Citadel. David: “Daar gaan we dan ontmoetingen organiseren met groepen enthousiastelingen die mee willen doen. Want ook participatie is een wezenlijk onderdeel van Jouw hedendaagse demonen; er allerlei mensen bij betrekken die ons helpen om de ideeën te verwezenlijken. Zo maakt een naaigroep een enorm patchwork van textiel en plastic voor een drijvend plateau met zeemeerminnen en sirenes.”  

David: “Weet je wat het is? Wij zijn geen groep kunstenaars die een kant-en-klaar schetsontwerp hebben klaarliggen. Ons doel is juist om vanuit nieuwgierigheid en betrokkenheid tot iets nieuws te komen. Het is een gezamenlijke expeditie, vol vreugdevolle ontdekkingen. En daarbij moet je open durven te staan voor onverwachte verrassingen en afslagen. Want die verrassing of afslag is er niet voor niks.”

Artiesten project Jouw Hedendaagse Demonen

Elvis Chen – Yasser Ballemans – Travis Geertruida – Susanne Khalil Yusef – Estebe Duin Rodrigues – Sofie de Vroed – Zoë Kouijzer- Fabio Serra – Keith (Keithly-son) Luciana – Norah Boekholt- Janicah Castillio – Stephanie de Araujo – David Bade – Tirzo Martha

Samenwerkingspartners

IBB Curaçao
Willem Twee Kunstruimte
Curaçaosch Museum
Sint Joost School of Art & Design
Connections

Communities

COC Noordoost-Brabant
Stichting Loods
Bossche Vakschool
ISK (Internationale Schakelklas)
Enthousiaste (internationale) medemakers