Ga naar de inhoud
Bezoekers onder de indruk van kunstzinnige verleidingen en waarschuwingen

Bosch Parade kijkt met meer dan 42.000 bezoekers terug op een succesvolle negende editie vol inspirerende verleidingen, indringende waarschuwingen en vooral veel theatraal en muzikaal kunstenspektakel in en om het water in de binnenstad van Den Bosch. Ook de 1250 betaalde plekken – nieuw deze editie – waren iedere avond ruim bezet. Beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland maakten speciaal voor Bosch Parade 19 nieuwe projecten en gaven binnen het thema ‘verleiding’ een ode aan de Jheronimus Bosch met een fascinerende tocht varende kunstobjecten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten. Het publiek was unaniem lovend over de vernieuwde aanpak van dit evenement.  

Deze editie was er veel ruimte voor vernieuwing. De Tuin der Lusten, een broedplaats aan de Citadel, fungeerde als nieuwe tijdelijke makersplaats voor de kunstenaars waar zij  vanaf 26 mei werkten aan hun objecten te midden van een expositie van werken van Atelier van Lieshout. Hier werd bovendien iedere avond de Parade afgesloten met een wervelend en sfeervol slotritueel waarbij de hele Tuin der Lusten spreekwoordelijk in vuur en vlam werd gezet. 

Over deze editie

  • Erik de Jong, zakelijk leider Bosch Parade: “We zijn er weer! De bizarre droomwerelden van Bosch tot leven gewekt met tientallen kunstenaars en honderden deelnemers. Er is nergens in de wereld iets dat hierop lijkt. Ons doel was om deze editie het BOSCH 500 gevoel terug te brengen in de stad met een feest voor iedereen, met een plek waar gecreëerd wordt, de Tuin der Lusten waar gegeten kan worden, het slotritueel elke avond en natuurlijk ons hoofdprogramma Bosch Parade. We zijn trots op het resultaat, wat we voor ogen hadden is gelukt!”
  • Miesjel van Gerwen, artistiek leider Bosch Parade: “Jeroen Bosch is voor ons de oneindige inspiratiebron met zijn tomeloze energie en fantasie. Wij verbinden dit bij Bosch Parade met water. We hebben dit jaar gewerkt met het thema Verleiding, gebaseerd op De verzoeking van de heilige Antonius, een schilderij van Bosch. Geweldig om te zien wat kunstenaars met deze inspiratie hebben gedaan. Je ziet de invloed van hoe het nu in de wereld staat, met oorlog en ziekte, consumptiegedrag en klimaatcrisis. De parade houdt het publiek echt een spiegel voor, maar is tegelijkertijd een heerlijk kunstspektakel voor iedereen.” 
  • Lisa Nigro (VS), kunstenaar Angler Maiden: “Het is al twintig jaar een droom van mij om samen te werken met Europese kunstenaars en in Europa kunst te bouwen. Die droom komt nu uit.”
  • Folkert de Jong (NL), kunstenaar Parade d’Extase in samenwerking met Wij-familie: “Bosch Parade was een heel avontuur. Ik heb de grenzen van mijn kunstenaarschap uitgebreid kunnen exploreren in samenwerking met het vrijwilligersteam van de Wij-familie, met als resultaat een drijvend kunstwerk met levende beelden er op in de geest van Jeroen Bosch. Een geweldige ervaring!”
  • Bezoekers Bosch Parade: “Een totaal nieuwe beleving van theater op het water in Den Bosch, een volledig nieuw festival wat ik nog niet kende. Volgende keer kom ik zeker weer.”

Editie 2022: creatieve verbinding 

Componist Aart Strootman heeft de parade muzikaal verbonden, onder andere door voor enkele projecten nieuw werk te maken. Dyanne Donk tekende met Daniel Cross voor de compositie van het slotritueel in de Tuin der Lusten. Kunstenaar Erik Vink werkte voor zijn project Burning Demons samen met een enorm netwerk van (Bossche) vrijwilligers en deelnemers van Sociaal Theater (Maatschappelijke Opvang Den Bosch). Vince en Thjeu Donders waren als jonge kunstenaars voor het eerst onderdeel van Bosch Parade. Deze broers kwamen via talentontwikkelingsprogramma binnen en zijn door KOP Breda begeleid. 

Bosch Parade 2022 in cijfers

Bezoekers: 36.000

Nieuwe kunstwerken: 19

Kunstenaars: uit o.a. Nederland, Zwitserland, Verenigde Staten en Rusland.

Afgelegde meters in water: 1.200

BOSCH PARADE

Bosch Parade organiseert tweejaarlijks een vaartocht op de Dommel in het centrum van ’s-Hertogenbosch, met in 2022 de negende editie. Tijdens deze editie trok Bosch Parade 36.000 bezoekers, onder meer uit de Verenigde Staten, Israël, Finland, Australië, Griekeland, Verenigd Koningrijk, Rusland en Zweden. Tijdens de 8e editie in 2019 trok Bosch Parade 27.000 bezoekers. De editie van 2021 werd wegens maatregelen om corona te beperken uitgesteld naar 2022.