Ga naar de inhoud
Een intrigerende parade van Heilige Antoniussen, een groep van tien personen met grote maskers en intrigerende kostuums trekt in een vervreemdende processie door’s-Hertogenbosch. De Bossche Wij-Familie slaat de handen ineen met internationaal vermaard kunstenaar Folkert de Jong.

Over Folkert de Jong

De Jong is bekend geworden om zijn eigenzinnige gebruik van isolatiematerialen zoals polyurethaan en Styrofoam. Sinds kort, is zijn materiële palet verbreed. Zoals de transparante vitrines van plexiglas bijvoorbeeld, die foam assemblages van lichaamsdelen en objecten als op sterk water insluiten. Terwijl het felgekleurde, psychedelische plastic naar buiten toe licht lijkt uit te stralen, sluit het de inhoud hermetisch af en filtert het de realiteit. Binnen deze doorzichtige wanden zou iets bovenzintuiglijks kunnen plaatsvinden.

De Jongs ‘reservoirs’ benadrukken dit theatrale effect van museale displays en refereren aan kunsthistorische toepassingen van de vitrine zoals tijdens het Surrealisme, maar ze visualiseren ook de hedendaagse drang naar conservering en onsterfelijkheid. Kunst is voor De Jong een medium om een kritische blik te geven op de wereld waarin wij leven.

Over Wij-familie

Ivonne van der Velden (Loosbroek, 1963) heeft de afgeronde opleiding Grafische Kunsten van de AKV St. Joost als achtergrond. Na een periode als autonoom kunstenaar werkte ze voor het CBK ’s-Hertogenbosch en is ze momenteel als curator beeldende kunst werkzaam bij Willem Twee muziek en beeldende kunst. Daarnaast organiseerde Ivonne spraakmakende tentoonstellingen voor stichting dertien hectare in het buitengebied van Bernheze en was ze verantwoordelijk voor vijf edities Kunstnacht ’s-Hertogenbosch en meerder edities Alle Zielen in Biezenmortel en in Heeswijk. Vanwege haar brede kennis en contacten in het veld heeft Ivonne van der Velden zitting als adviseur/bestuurslid in diverse adviesorganen waaronder kunstcommissie Heusden en JBZ kunstcommissie.

Tineke Goemans is in 1995 afgestudeerd aan de academie in Tilburg op de afdeling driedimensionaal. Vanaf dat moment ben is Goemans fulltime als beeldend kunstenaar aan de slag gegaan. In haar atelier is staal het materiaal waar ze het liefste mee werkt, gecombineerd met diverse andere materialen zoals rubber, lood of hout. Daarnaast werkt Goemans graag met andere mensen samen aan grotere projecten, zoals voor Bosch Parade, en eerder voor Brabantsedag in Heeze.

Parade ‘d Extase duikt onaangekondigd op in ’s-Hertogenbosch van 1 tot en met 4 juli 2021.