Ga naar de inhoud

Bosch Parade is wereldwijd uniek in opzet en verschijningsvorm. Het is een evenement dat gratis te bezoeken is. Bosch Parade is een multidisciplinaire voorstelling in de vorm van een drijvende optocht. Meerdere grote en kleine kunstwerken varen over het water van de Dommel in hartje ‘s-Hertogenbosch.

Bosch Parade is een theatraal en muzikaal kunstenspektakel op het water met Jheronimus Bosch (1450-1516) als inspiratiebron. Zijn wereldberoemde kunstwerken zitten vol symboliek, fantasieën en absurditeiten die blijven inspireren.

DNA BOSCH PARADE

Bosch Parade zet professionele kunst in om mensen te verbinden, én om te inspireren en te verrassen zoals Jheronimus Bosch dat 500 jaar geleden deed en nog steeds doet. Hiermee laten we al onze bezoekers als ‘hedendaagse Jheronimussen’ naar de wereld kijken en maken we die wereld iets eigenzinniger en socialer.

Het DNA van Bosch Parade is opgebouwd uit: oorspronkelijkheid, vakmanschap en zeggingskracht. Wat we daaronder verstaan leggen we in het kort even uit.

OORSPRONKELIJKHEID

Bosch Parade heeft een zeer herkenbare artistieke signatuur door het werken met kunst op het water in de vorm van een drijvende optocht met Jheronimus Bosch als inspiratiebron. Aangevuld met een multidisciplinaire houding en de samenwerking met de stad en haar bewoners bij de totstandkoming van de werken. Dat levert nieuw, verrassend en eigentijds werk op van hoog artistiek niveau, gedragen door en uitgevoerd met de gemeenschap. Als varende kunstparade zijn we wereldwijd uniek.

VAKMANSCHAP

Bosch Parade zet in op topkwaliteit om het evenement te realiseren. Het programma wordt volledig ontwikkeld door professionele kunstenaars van diverse disciplines en uitgevoerd onder hun leiding. Daaraan worden nieuwe lagen toegevoegd door het werken in een collectief en het aantrekken van topkunstenaars voor extra kwaliteitsimpulsen en door coaching van jonge kunstenaars. In dialoog met elkaar ontstijgt het werk het individuele, met respect voor de eigen signatuur en artistieke autonomie.

ZEGGINGSKRACHT

De impact van werken met kunst op het water is groot. Duizenden bezoekers, jong en oud, hoog of laag opgeleid, nationaal of internationaal, worden geraakt door hedendaagse kunst, die in een schitterend decor van de oude stad voorbij komt drijven. De inzet van honderden deelnemers, met grote groepen amateuruitvoerenden en vrijwilligers in de parade, maakt het geheel bovendien een spectaculaire tocht die de bezoekers niet snel vergeten.

HISTORIE

In de afgelopen jaren is Bosch Parade negen keer voorbijgetrokken over de wateren van ‘s-Hertogenbosch. De varende parade in de geest van Jheronimus Bosch trok in 2019 27.000 bezoekers, in 2022 36.000. Daar zijn we trots op.