Strak wit vormgegeven en imposant ogend, zorgt de trap voor een wankel evenwicht. Er hoeft maar één van de opvarenden zich naar de andere kant te verplaatsen en het geheel kantelt.

Choreograaf Pia Meuthen, die in haar werk dans en circus in dialoog laat treden met een architectonische scenografie, was direct gefascineerd door het object en de theatrale zeggingskracht ervan. “De varende trap is een prachtig kunstwerk dat talloze mogelijkheden in zich herbergt om bespeeld te worden. Het nodigt uit tot dans en acrobatisch gebruik, zowel erbovenop als aan de zijkanten. De punt torent zes meter boven de waterspiegel uit. De enorme impact van de kanteling schept voor de performers een grote fysieke uitdaging. De dreiging eraf te vallen is reëel, de instabiliteit versterkt zowel de kwetsbaarheid van de performers als hun wisselende machtsverhoudingen.”

The Weight of Water is een korte voorstelling in de open lucht door een cast van ervaren dansers/acrobaten en talentvolle stagiaires. In de dans op de varende en kantelende trap staat veel op het spel: de zes performers moeten onmiddellijk reageren op de beweging van elkaar en het object. Het laat zo een streven naar macht zien, maar toont ook de afhankelijkheid – van elkaar, en van grotere oncontroleerbare elementen.

Kunstwerk: Rob van Dam
Choreografie: Pia Meuthen
Compositie: Davide Bellotta
Dans/acrobatiek: Tarek Rammo, Francesco Barba, Fynn Neb, Jefta Tanate, Lucy Steinfeld en Róisín Harten
Kostuums: Sanne Reichert
Assistent choreografie & repetitor: Miquel de Jong

The Weight of Water is te zien als onderdeel van de Tuin der Lusten, van donderdag 26 t/m zondag 29 mei om 16.00 en 20.00 uur.

The Weight of Water is een coproductie van Panama Pictures en Bosch Parade. Panama Pictures is huisgezelschap van de Verkadefabriek in Den Bosch en wordt structureel ondersteund door Fonds Podiumkunsten, provincie Noord-Brabant en gemeente ‘s-Hertogenbosch. The Weight of Water kwam tot stand dankzij o.a. een subsidie van het Cultuurfonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.