Ga naar de inhoud

Van Italiaanse opera naar Bosch Parade. Die stap is niet eens zo heel groot, legt Simone Serlenga uit. De scenograaf uit Turijn maakte The Voyage of the Ship of Fools, een toverachtige sculptuur die ons hardnekkige verlangen naar telkens meer en groter verbeeldt – terwijl de werkelijke schoonheid ergens anders schuilt, diep in ons. 

Hij werkte ooit voor de vooraanstaande operahuizen in Italië, maakte er decors en installaties. Simone: “Die theater- en operazalen zijn vaak enorme massieve ruimten. Met scenografie creëer je er mysteries, en daarmee verrassingen. Dat is telkens een uitdaging, een leuk denkspel.” 

Inmiddels ontwerpt Simone ‘locatiespecifieke omgevingen in een taal die hedendaags decorontwerp, film, theater, nieuwe media en architectuur verweeft.’ En dat doet hij met regelmaat voor grote namen in de wereld van design. Simone: “Ik ontwierp installaties en decors voor onder andere Elle, Coca Cola, Volkswagen, de Paris Fashion Week, het MoMa in New York. En nu dus voor Bosch Parade.”

In ’s-Hertogenbosch was hij al ooit geweest, om Jheronimus Bosch; Bosch Parada kende hij nog niet. Simone: “Iemand stuurde me de oproep door. Ik was meteen geïnteresseerd. Onder meer door die link met Jheronimus Bosch; ik ben een enorme bewonderaar, vind zijn werken heel interessant. Het zijn voor mij dromen in het verleden.” Toen hij met de bevriende architect Amy Evans en kostuumontwerper María Camorino Bua brainstormde over een ontwerp voor Bosch Parade, was de inspirator dan ook evident. Simone: “Jheronimus. Zijn Tuin der Lusten en Narrenschip vind ik zo’n betekenisvolle schilderijen.”

The Voyage of the Ship of Fools is een ingenieuze, fonkelende en telkens weer veranderende, drijvende constructie die verwondert en verrast. Simone: “Het is ons gelukt om heel dicht bij Bosch’ schilderijen te blijven.” Het object bestaat uit verschillende lagen die ‘als een sinaasappel’ worden afgepeld en zo de kern onthullen. Simone: “The Voyage of the Ship of Fools laat zien dat een buitenkant dan wel mooi kan zijn, maar dat de binnenkant vrijwel altijd interessanter is. Daar huist namelijk het pure en de schoonheid, daar vind je de dromen die we zouden moeten volgen. Wij laten zien dat je die mysteries de ruimte moet geven om naar buiten te kunnen komen. Zodat ze geliefd kunnen worden.” 

The Voyage of the Ship of Fools wordt muzikaal begeleid door het Helmonds Vocaal Ensemble.

Screenshot