Vernieuwingslag valt goed bij publiek

De voornaamste vernieuwing in de artistieke opzet van Bosch Parade valt bijzonder goed bij het publiek. Het uitbeelden van één verhaal in verschillende kunstwerken vertoont een grotere samenhang dan in vorige edities. Een doorlopende verhaallijn zonder eenvormig te worden, de terugkerende verwijzingen in kostuums en grime maken het kijken naar de optocht tot een andere beleving. Ook de muzikale aanpak in handen van één componist en het verhaal als totaalconcept werken goed.

Miesjel van Gerwen (artistiek leider): “De grote diversiteit van de werken bleek een sterk punt. Het publiek valt net als voorheen van de ene verbazing in de andere. De achtste editie van Bosch Parade bewijst dat met zeer uiteenlopende werken van zeer verschillende kunstenaars toch een doorlopend verhaal verteld kan worden zonder de autonomie van de kunstenaars tekort te doen.”

Bosch Parade werkt verbindend

Bosch Parade is ook organisatorisch vernieuwd, er is onder andere gebouwd aan de community van het evenement. Mede door het organiseren van verschillende Bosch Parade Cafés en community-weekenden waar kunstenaars, deelnemers en vrijwilligers elkaar ontmoetten. Tijdens Bosch Parade had de community een vaste stek en kwam samen in de productiezone, de Haven bij de Citadel. Een bijzondere plek waar ruim 350 enthousiaste mensen in diverse kostuums met blije gezichten zich in verschillende rollen hebben verbonden aan Bosch Parade.

Miriam Alders (community manager): “Ik sluit Bosch Parade editie 2019 met een warm familiegevoel af. De verbondenheid met al deze mensen die van groot belang zijn voor het succes van dit evenement.“

De internationale samenwerking was ook bijzonder. In het kielzog van Alena Kogan kwamen maar liefst tien Russen op bezoek, waarvan er drie hebben meegezwommen met de parade. Ook kwam een persoon vanuit California USA speciaal voor Bosch Parade mee zwemmen!

Goed bezocht evenement

Bosch Parade trok maar liefst 27.000 bezoekers naar de Cultuurstad van het Zuiden en was daarmee de best bezochte editie tot nu toe. De organisatie is bijzonder tevreden met de 2.200 tickets voor tribuneplekken die zijn verkocht. Daarmee is voor het eerst een succesvol verdienmodel toegevoegd aan het evenement.

Het smaakt allemaal naar meer. De volgende editie van Bosch Parade is gepland in het weekend van 18 tot en met 21 juni 2021. Vanwege het grote succes van deze editie, heeft Stichting Bosch Parade bovendien ook de ambitie uitgesproken in 2020 een kleinschaliger evenement te gaan organiseren in de stad.