Cora van Rijn (Gestolde Materie) Bosch Parade 2019

Voor Bosch Parade creëren kunstenaars van nu steeds weer nieuw werk om het publiek te verwonderen en te raken. Net zoals Bosch (ca. 1450-1516) dat ruim 500 jaar geleden deed en vandaag nog steeds doet. Het thema voor de parade van 2021 is ‘verleiding’.

Het topstuk De Verzoeking van de Heilige Antonius (ca.1501) is hiervoor de grote inspiratiebron. De door Bosch in dit drieluik geschilderde verleidingen zijn zeer divers in verschijningsvorm. Datzelfde zal te zien zijn in onze parade. Jong talent en gelauwerde kunstenaars maken samen Bosch Parade tot een staalkaart van hedendaagse verleidingen.

Joep van Lieshout (Atelier Van Lieshout) vertaalt de verleiding van de brute kracht in een heftig beeld en de jonge kunstenares Krista Smulders sluit met haar uitbundige kleurenpalet aan bij de eindeloze verleidingen van onze consumptiemaatschappij. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar.

Een selectie uit het werk van Krista Smulders

Over Bosch Parade
De varende parade in de geest van Jheronimus Bosch doet recht aan het genie en de vernieuwingsdrang van Bosch én aan ’s-Hertogenbosch. De middeleeuwse water- en vestingstad is een schitterend decor voor onze drijvende parade waaraan Bossche, Brabantse en (inter)nationale kunstenaars in de ware Brabantse traditie samenwerken met de stad en haar inwoners. Bosch Parade wil iedereen inspireren om met een open en kritische blik naar zijn/haar eigen wereld te kijken, zoals Bosch dat in zijn tijd deed.